Films: Artificial Intelligence, Surrogates & Going Postal

Afgelopen week heb ik weer een aantal goede films gezien:

ai
Artificial Intelligence
Geen sci-fi film waarin veel geschoten wordt en alles draait om technologie bij deze film maar een mooi verhaal met emotie. De film speelt zich af in de toekomst waarbij het mogelijk is om een levensechte robot aan te schaffen: een Mecha. Monica en Henry hebben een moeilijke tijd, hun zoontje Martin ligt al lange tijd in coma vanwege een ongeneeslijke ziekte. Hij is een soort van ingevroren tot er een medische oplossing uitgevonden wordt,maar hier is weinig hoop op. Monica heeft het erg lastig er mee en Henry besluit om het allernieuwste prototype robot aan te schaffen; een kind-robot die emoties kan tonen waaronder liefde, een emotie die geen één Mecha tot nu toe heeft gehad. David komt in huis en Monica heeft het erg moeilijk mee in het begin maar uiteindelijk accepteert ze haar nieuwe robot kind. Alles gaat goed tot het ongelooflijke nieuws komt dat hun echte zoontje Martin genezen is. Als Martin eenmaal weer thuis is gaat bijna alle aandacht naar hem en niet meer naar David. Door een serie gebeurtenissen veranderd het leven van David en is hij niet meer het geliefde kind in huis. David wil een echte jongen worden zodat hij net zoveel geliefd zal worden als Martin. Een erg mooie film waarbij je echt meeleeft met David die hopeloos op zoek is naar liefde terwijl de meeste mensen robots toch als een soort ‘dingen’ zien. Ook als je niet van sci-fi houdt is deze film een aanrader.
Cijfer: 9

SURROGATES
Surrogates
Ook een film over robots maar dan op een andere manier. Ook deze film speelt zich af in de toekomst, waar mensen niet een robot voor zichzelf kopen maar een robot van zichzelf: een surrogate. Door middel van geavanceerde technologie kan je je surrogate door het leven laten gaan en zelf alles meemaken wat de surrogate doet. Voordeel: veilig thuis loop je geen gevaar en als je surrogate een ongeluk krijgt is hij stuk maar jij niet. Geen gevaar meer, geen angst, alles kan. En een ander voordeel: je kan je surrogate er een stuk knapper en jonger uit laten zien dan dat je zelf bent. Alles gaat z’n gangetje met de nieuwe technologie tot er ineens een aantal surrogates aangevallen wordt. Niet alleen de surrogates gaan stuk maar ook diegene die de surrogate bestuurt, iets wat niet mogelijk hoort te zijn. Politieagent Greer gaat op onderzoek uit en komt in een hele toestand van samenzweringen en verzet van de anti-surrogate groep de ‘Dreads’ terecht. Een goede film met hier en daar de nodige sci-fi actie. Het zet je ook aan het nadenken van of je leven nog wel echt een leven is als je alles eigenlijk alleen maar ‘echt’ beleefd in je hoofd. En hoe je weet je of je iemand kan vertrouwen als je niet eens weet of de persoon die de surrogate bestuurd wel echt de persoon is die je voor je hebt?
Cijfer: 8

going-postal-medium
Going Postal
Een heel ander genre dan de twee films die ik hierboven noemde. Going Postal is de verfilming van het gelijknamige boek van Terry Pratchett. Pratchett is bekend van zijn serie Discworld boeken: komische fantasy boeken die zich afspelen op een platte wereld gedragen door olifanten die op een gigantische schildpad staan. Going Postal gaat over Moist von Lipwig die na jaren mensen oplichten en geld verduisteren, wordt opgepakt en ter dood veroordeeld. Op het laatste moment wordt zijn leven gered in ruil voor dat hij het vervallen postkantoor in Ankh-Morpork moet heropenen. Dit lijkt simpel maar dat is het totaal niet nu er veel concurrentie is van de Clacks (berichten die via torens worden verstuurd) en de nogal evil leider hiervan. In het postkantoor moet Moist het doen met de oude postmaster die na al die jaren nog steeds op zijn plek zit omringd door duizenden onbezorgde brieven, de jonge Stanley die een obsessie heeft met het verzamelen van pins (ja doodnormale spelden) en de golem Mr Pump. Toen ik de film ging kijken was ik een beetje bang of de humor van het boek wel terug zou komen maar dit doet het zeker! En ook geen een grapje is weggelaten want de film bestaat uit twee delen van 1,5 uur, een redelijk lange zit dus. Maar dat is niet erg want de film is net als het boek spannend en humoristisch.
Cijfer: 9

Leave a Reply