Boeken: Shona, Shaduwmeester en Mijn Vriend Ben

Vroeger was ik een echte boekenwurm, ik las dag in dag uit. De laatste tijd las ik wat minder en als ik wat las waren het meer informatieboeken of tijdschriften. Veel aan mn hoofd, veel todos en ‘s avonds keek ik vooral series of films in plaats van dat ik boeken las (ook leuk, daar niet van). Maar toch begon het weer te kriebelen en ben ik weer begonnen met lezen. Al moet ik wel uitkijken dat als ik een boek lees bij mijn lunch dat ik dan niet de hele middag doorlees.

unknown
Mijn Vriend Ben (door Julia Romp)
Mijn vriendin Anna vertelde me over dit waargebeurde verhaal en ik kon het boek van haar lenen. Het verhaal gaat over de autistische George die samen met zijn moeder Julia woont (de schrijfster van het boek). George heeft het lastig door zijn autisme. Hij gaat niet om met mensen zoals andere mensen doen, hij vind aanraken eng en elkaar in de ogen kijken al helemaal. Ook liefhebben is hem onbekend. George is erg gesloten en praat nauwlijks met zijn moeder. Tot op een dag een zwerfkatje de tuin binnenwandelt. Het katje is ziek en Julia besluit hem te vangen om naar de dierenarts te brengen. Na een tijdje krijgt ze een telefoontje van de dierenarts dat de kat de operatie en behandelingen heeft overleefd en op zoek is naar een baasje. Julia weet nog niet wat ze er van moet denken, George is nooit goed met dieren geweest.. Ze besluiten toch heen te gaan en dan gebeurd er iets ongelovelijks: George gaat voor Baboe (zo noemt hij de kat) liggen en praat met hem, kijkt hem recht aan en raakt hem zelfs aan: iets wat George nog nooit in zijn leven heeft gedaan. Baboe (ook wel Ben) gaat bij Julia en George wonen en wordt beste vrienden met George. Ben zorgt er ook voor dat de wereld van George ineens een deur lijkt te hebben want George praat ineens veel meer met zijn moeder, vertelt wat er in hem omgaat en Julia kan op een gegeven moment zelfs George aanraken. Maar op een dag gebeurd er iets vreselijks: Ben verdwijnt..

Dit waargebeurde verhaal geeft inzicht in hoe het leven is van een zwaar autistische jongen en op wat voor wonderbaarlijke manier een kat hier invloed op kan hebben. Ik bleef maar doorlezen en toen ik op het punt was dat Ben verdween heb ik tot half 1 s’avonds zitten lezen, ook al moest ik de dag erna om half 7 weer op, omdat ik zo graag wilde weten hoe het verder ging met Ben. Een echte aanrader dit boek!

schaduwmeester
Schaduwmeester (door G.P.Taylor)
Ook dit boek kwam ik tegen bij het opruimen van mijn boekenkast en besloot het te gaan lezen.
Demurral is een geestelijke die een stadje aan de kust van Yorkshire in zijn macht heeft. Hij maakt veel mensen het leven zuur met hoge belastingen, slavernij en andere duistere praktijken. Ook al zegt hij dat hij een man van god is, dit pad heeft hij al heel lang geleden verlaten. Hij is op zoek naar een grotere macht, waarbij niet alleen de macht heeft over mensen maar ook over alle elementen en de dag en de nacht. Hiervoor heeft hij een bijzonder beeldje nodig die deze macht kan vrij laten. Er zijn twee ‘keruvim’ voor nodig, de een is het beeldje en de ander moet Demurall nog vinden. Door toevalligheden komen de jonge Thomas en Kate verstrikt in het duistere plan van Demurral en proberen hem tegen te houden. Ze ontmoeten hierbij de mysterieuze Afrikaanse jongen Raphah die meer met alles te maken heeft dan zij dachten. Samen met Raphah proberen ze de duistere krachten die Demurral wil oproepen, tegen te houden.
Een spannend fantasyboek wat heel erg draait over het goede en het slechte, de duistere krachten en de heilige goede krachten.

shona
Shona (door Ian Strachan)
Dit boek stond al een tijdje in mijn kast maar ik had het nog steeds niet gelezen.
Shona is een meisje die samen met haar familie woont op een eiland ten noorden van Schotland. Shona is zwaar spastisch, lopen gaat lastig en praten al helemaal. Shona voelt zich altijd al een beetje buitengesloten maar vind dat niet heel erg. Ze heeft de ruwe natuur van het eiland waar ze zich vaak in terug trekt. Op een dag komt er een Amerikaanse familie met de pond op het eiland, deze familie heeft het eiland gekocht. Alle inwoners staan op de kade want zo vaak komt er niet iemand zomaar naar het eiland toe en al helemaal niet een verwend Amerikaans gezin die nu de dienst gaan uitmaken! Het Amerikaanse gezin vind het eiland eigenlijk maar niks, ze zijn veel meer luxe gewend. Maar toch ziet de vader van het gezin wel iets van waarde in het eiland dus het gezin blijft sowieso voor de hele zomer. De jongen van het gezin, Carl, vind het eiland wel leuk. Hij gaat graag op zoek naar vogels in de natuur en zo komt op hij op een dag Shona tegen. De twee worden langzaamaan vrienden. Dan blijkt er het een en ander fout te gaan op het eiland. Er worden ineens wilde dieren gestroopt, wat verboden is, en ten onrechte wordt Shona’s vader als de dader gezien. Shona heeft de stroperij gezien maar hoe vertel je je verhaal als je nauwlijks kan praten en iedereen je negeert vanwege je ziekte? Gelukkig heeft ze Carl die haar weet te helpen.
Shona is een mooi boek wat op een mooie manier het leven van Shona beschrijft: de dingen waar ze over nadenkt, de kleine dingen die haar wereld mooi maken, de worsteling met haar spasme en de interesse die ze heeft in haar enige vriend Carl.

Leave a Reply