The Usual Suspects, Catche me if you can, The Final Cut & The Terminal

Oh oh oh, ik loop alweer achter met mijn blogposts van films. Ik vind het leuk om van alle films die ik zie een stukje te schrijven. Zowel voor mezelf als een documentje om te onthouden wat ik gezien heb maar ook om te delen met anderen.

usualsuspects
The Usual Suspects
Vijf criminelen worden bij elkaar gebracht nadat ze zijn opgepakt voor een kaping. De vijf mannen zijn onschuldig maar bedenken na het vastzitten wel een plan om samen wraak te nemen op de politie. De wraakactie gaat goed, een aantal corrupte agenten wordt opgepakt. Maar dan komt er ineens een mysterieuze man, Kobayashi, hen op het spoor en vertelt hen dat ze voor Kayser Soze een opdracht moeten doen. De vijf weigeren eerst maar dan blijkt dat Soze meer over ze weet dan ze denken en dat ze deze job moeten aannemen omdat ze allemaal bij een andere job per ongeluk Soze in het vaarwater hebben gezeten. De opdracht houdt in dat de vijf een drugdeal op een boot moeten tegengaan maar alles gaat ineens anders dan gedacht.. De boot wordt opgeblazen en waar zijn de drugs eigenlijk? De enige overlevende is Verbal die verhoord wordt door de politie over wat er er nu echt is gebeurd op de boot. Het verhaal in de film wordt gezien als terugblikken van hetgeen Verbal vertelt aan de politie. Maar vertelt hij wel de waarheid? En wie is nu eigenlijk de beruchte Kayser Soze?

Een spannende film die ‘normaal’ begint maar naarmate het verhaal vordert steeds meer vragen oproept wat er eigenlijk waar is aan het verhaal.
Cijfer: 8

catch-me-if-you-ca_2426694b
Catch me if you can
De film speelt zich af in de jaren 60 en draait om de jonge Frank Abagnale Jr. Frank’s vader heeft gedoe vanwege het onderduiken van belastingen en heeft ook gedoe met zijn vrouw wat eindigt in een scheiding. Frank gaat ervandoor als bij de scheiding moet kiezen bij wie van zijn ouders hij moet gaan wonen. Frank besluit zijn eigen leven te maken en zijn vader trots te maken door het geld wat zijn vader verloren heeft terug te verdienen. Hij heeft echter geen geld en opleidingen en besluit een weg te kiezen van vervalsingen. Frank doet zich onder andere voor als een piloot en dokter terwijl hij veel geld binnen krijgt via valse loonstrookjes. Helaas heeft de FBI hem ook door en agent Carl volgt al Frank’s handelingen om hem op het spoor te komen. Frank verplaatst zich steeds waardoor Carl hem steeds net niet pakt. Frank gaat door met vervalsen maar Carl laat hem niet los.

Een interessant en spannend verhaal waarbij je je steeds afvraagt wie nu in wiens val gaat trappen. Ook is het interessant om te zien dat Frank toch een vrij interessant leven weet te leiden door zich steeds anders voor te doen.
Cijfer : 7.5

finalcut
The Final Cut
Alan Hakman is een ‘cutter’. Cutters maken na iemands dood een montage van beelden uit hun leven die zij uitlezen uit een chip die mensen kunnen laten implanteren. De chip neemt hun hele leven op en fragmenten ervan dienen uiteindelijk als een mooie herinnering voor de nabestaanden. Niet iedereen is fan van deze technologie van Eye Tech Corporation. Ex-cutter Fletcher leidt een groep opstandelingen die vindt dat de technologie ‘echte’ herinneringen vernietigt. Alan moet op een dag een montage maken van het leven van Charles Bannister, een rechter van Eye Tech. De opstandelingen willen dat Alan de herinneringen van Bannister openbaar maakt omdat zij dingen aan het licht brengen die Eye Tech en de herinnering-technologie ten onder kan laten gaan. Fletcher dringt bij Alan aan op het geven van Bannister’s bestanden maar Alan weigert. Ondertussen komt Alan een jeugdvriend uit zijn verleden tegen in de herinneringen van Bannister, iemand van wie hij dacht dat hij dood was.

Een spannende film die je doet nadenken over wat herinneringen eigenlijk echt zijn. Kan het zijn dat je zelf iets anders herinnert dan er echt gebeurd is? Kunne herinneringen vervormen in je hoofd? Wel jammer is dat de film hier niet zo diep op in gaat en meer het verhaal volgt van de opstandelingen die Bannister’s herinneringen willen. Als er meer in gegaan zou zijn op de ‘echtheid’ van herinneringen zou de film een stuk diepgaander kunnen zijn.
Cijfer: 7

terminal
The Terminal
Viktor Navorski komt uit Krakozhia en vliegt naar Amerika om New York een bezoek te brengen. Na zijn landing blijkt dat er ondertussen oorlog in zijn land is aangebroken. Geen land accepteert het nieuwe regime van Krakozhia en laat daarom geen inwoners van dit land naar binnen. Viktor mag dus Amerika niet in maar doordat alle vluchten naar Krakozhia gecancelled zijn komt hij ook niet meer terug. Noodgedwongen moet Viktor tijdelijk in de hal van het vliegtuig wonen. Hij heeft geen geld wat hij kan gebruiken en probeert op allerlei manieren zijn tijdelijke leven comfortabel te maken. Het personeel dat in de hal werkt begint medelijden te krijgen met Viktor en door verschillende dingen voor hen te doen komt Viktor aan eten en begint zelfs een vriendschap met het personeel.

Een leuke film waarbij je zelf ook medelijden krijgt met Viktor en het de idiote regelgeving waardoor hij geen andere keuze heeft dan in de hal te blijven. De hal wordt steeds meer een thuis voor Viktor maar ook voor vele personeelsleden is het een soort thuis omdat ze hier hun vrienden hebben. De film draait meer om het leven in de hal dan de conflicten regelgeving omtrent landen in oorlog. Het is dus een ideale en zelfs een ‘luchtige’ film om te kijken als je zin hebt in een avondje met weinig aan je hoofd.
Cijfer: 7.5

Leave a Reply