Bloemen voor de bij

Afgelopen voorjaar hebben we met een groep van De Groene Bak een strook ingezaaid met bijvriendelijke bloemen op een groot grasveld bij de Oosterweide in Castricum. Dit was een actie die we deden in de aanloop naar de Dag van de Bij waarbij we aandacht vroegen voor de situatie van de bij. Het gaat slecht met de bij door onder andere landbouwgif, overmatig maaien en het verdwijnen van diversiteit aan planten en bloemen in de dorpen en steden. Veel gemeentes maaien vaak de grasvelden als er net mooie bloemen in verschijnen en ook nieuwe aanplanting bestaat vaak uit struiken in plaats van bloemen. Ook wordt er veel gif gespoten (ook door gewone mensen) om onkruid te voorkomen maar ook de bij en andere insecten dood. De strook met bloemen is een van de stappen die we hebben gemaakt om Castricum bewust te maken van de situatie van de bij en te zorgen dat er een omslag komt bij de gemeente en bij bewoners betreft het gebruik van gif en het zorgen voor een diverse beplanting.

Afgelopen woensdag bracht ik een bezoekje aan onze strook bloemen. De strook stond volop in bloei met een grote diversiteit kleurrijke bloemen en volop gezoem van bijen. Goed voor de bijen en mooi voor het oog! Hopelijk kunnen we in de toekomst meer van dit soort plekken realiseren in Castricum.

Bloemen_voor_de_bij_01

Bloemen_voor_de_bij_02

Bloemen_voor_de_bij_03

Bloemen_voor_de_bij_05

Bloemen_voor_de_bij_07

Bloemen_voor_de_bij_09

1 Comment on Bloemen voor de bij

  1. Wies
    31 August 2014 at 17:47 (6 years ago)

    Leuk die foto’s Jorinde, dank je wel!

    Reply

Leave a Reply