Gent

Twee weken geleden ben ik met Thomas vijf dagen naar Gent geweest. Gent is een mooie stad met veel oude gebouwen. Het is ook vrij klein voor een stad dus alles is makkelijk te lopen. Ook staat er daardoor veel dicht bij elkaar. De grote mooie kathedralen en kerken van Gent staan op een rij, je bent binnen een paar minuten van de een bij de ander (met daartussenin een nieuwe moderne hal die meer op een soort schapenstal lijkt en door de inwoners van Gent ook zo genoemd wordt).

Gent, Foto door Jorinde Reijnierse (www.jorindephotography.nl)

Gent, Foto door Jorinde Reijnierse (www.jorindephotography.nl)

Als ik een stad op vakantie ben ga ik niet alleen de standaard historische toeristische dingen af. Ik vind het leuk om ook de wat meer verborgen pareltjes op te zoeken. Zo zijn we naar de rand van de binnenstad gegaan naar de ruïnes van de St Baafsabdij. Dit was ooit een groot kasteel maar nu zijn het slecht een aantal vervallen overgroeide muren en her en der beelden en grafstenen verspreid tussen het gras. Erg mooi en sprookjesachtig om te zien.

Gent, Foto door Jorinde Reijnierse (www.jorindephotography.nl)

Gent, Foto door Jorinde Reijnierse (www.jorindephotography.nl)

Gent, Foto door Jorinde Reijnierse (www.jorindephotography.nl)

Ook het Dok was een leuke creatieve plek in Gent. Tussen de industrie van de dokken is een soort kleurrijk stukje met veel gezellig zitplekjes, leuke barretjes, een nep-strand, glijbanen gemaakt van oude zwembadglijbanen, een rommelmarkt in een oude loods en veel vrolijk geschilderde caravans.

Gent, Foto door Jorinde Reijnierse (www.jorindephotography.nl)

Verder konden we als een van de weinigen een rondleiding krijgen in het glasatelier van Atelier Mestdagh. Een vriendin van me, Laura, woont in België en loopt stage in Gent bij dit atelier. Erg interessant om te zien hoe het maken en restaureren van glas in lood in zijn werk gaat.

WP_20140821_003

Andere plaatsen die we bezocht hadden waren de botanische tuinen, het citadelpark, huis van alijn (museum van het dagelijks leven), het STAM (stadsmuseum Gent), het prinsenhof, Vooruit (voorheen een sociale coöperatie, nu een kunstcentrum en groot café met terras), de oude nonnenhuisjes van het Klein Begijnhof, de Bijloke (universiteitsgebouwen en kuntsacademie in supermooie oude gebouwen met varkens en kippen in de universiteitstuin) en het Patershol (mooi stukje oude stad).

Gent, Foto door Jorinde Reijnierse (www.jorindephotography.nl)

En natuurlijk een aantal van de gezellig kroegjes in Gent waar honderden speciaalbiertjes geschonken worden. Zo zijn we geweest bij de Dulle Griet waar je voor het inleveren van je schoen als borg een 1,2 liter koetsierglas kon krijgen, de Trollekelder wat echt een gezellige oude kelder is met veel speciaalbieren en het Galgenhuisje: een gezellig klein kroegje waarbij op de bovenverdieping maar 7 mensen mogen omdat anders de vloer het niet meer houdt. In bijna alle kroegjes kan je kaasblokjes krijgen met de typisch Gentse tierenteyn mosterd.

Gent, Foto door Jorinde Reijnierse (www.jorindephotography.nl)

Wat verder nog opviel aan Gent zijn de rare openingstijden. Elk restaurant, gebouw en kroeg heeft zijn eigen vreemde openingstijden. Zo zijn sommige juist dicht in het weekend (erg vreemd voor een restaurant of kroeg..), andere weer op maandag gesloten, andere alleen op vrijdag open, andere weer alleen in de vakantie open, andere juist weer alleen buiten de vakantie.. Dus regelmatig stonden we voor een dichte deur of moesten we een andere dag terugkomen. Maargoed dat we er vijf dagen waren, zo konden we op ons gemak de stad bekijken.

Leave a Reply